Operaties

Aangezien wij een zoon hebben, is hier in de eerste plaats informatie te vinden over behandelingen aan de oogleden. Ovariabehandelingen, hormoonbehandelingen en andere fertiliteitsgerelateerde behandelingen worden wellicht in de toekomst aan deze site toegevoegd.

Wanneer opereren?

BPES komt in verschillende gradaties voor. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het zicht dat de pupil ruim vrij is. Sommige kinderen hebben geen operatie nodig omdat de pupil vrij is. Om een lui oog te voorkomen dienen beide ogen evenveel (of weinig) gebruikt te worden. Indien bij de geboorte blijkt dat het ooglid de pupil (deels) bedekt is het belangrijk om snel een ptosis-operatie uit te voeren voor de ontwikkeling van de visuele cortex. Ook de motorische ontwikkeling loopt minder vertraging op als een baby zijn hoofd niet in de nek hoeft te leggen om goed te kunnen kijken. Vroeg opereren heeft echter ook nadelen; elke narcose is risicovol, maar bij (kleine) baby’s zijn de narcoserisico’s groter. Daarnaast is de schedel nog zacht, de oogleden en het hele operatiegebied is kleiner, dus het is moeilijker om goede posities te bepalen/weinig littekenweefsel te creëren. Ook littekenweefsel groeit minder goed dan littekenvrije huid. Volgens Beckingsale (2003) is het noodzakelijk om voor het derde levensjaar een ptosis-operatie uit te voeren indien de ptosis ernstig is om de ontwikkeling van het zicht niet te belemmeren en een lui oog en strabisme te voorkomen, in mildere gevallen is het advies om uiterlijk voor het vijfde levensjaar te opereren. Een ptosis-operatie met lichaamseigen materiaal kan pas uitgevoerd worden op een leeftijd van vier jaar oud, de resultaten zijn echter ‘beter/duurzamer’ dan met niet-lichaamseigen-ophangmateriaal. Verschillende specialisten geven daarom verschillende adviezen aan verschillende BPES-patiënten, over de beste periode van opereren. Ouders zullen daarom vaak zelf een weloverwogen keuze moeten maken uit deze adviezen over de periode van opereren. Op deze site is daarom geen uniform advies te geven over het tijdstip van opereren.

Ptosis

Om de hangende oogleden te heffen worden de oogleden met het voorhoofd verbonden (frontalissuspensie). Dit gebeurt met een siliconen ophangbandje, een gaasje of via een peesdeel uit het bovenbeen. Bij deze operatie worden er enkele kleine sneetjes gemaakt in het bovenooglid en drie in het voorhoofd. Er zijn twee varianten, zie onderstaande tekening.

Met behulp van het ophangbandje wordt het ooglid verbonden aan de spier in het voorhoofd. Bij voorkeur wordt de ‘fascia lata’ (pees bovenbeen) gebruikt. Bij kinderen jonger dan vier jaar is het bovenbeen te kort om hier voldoende pees uit te halen. Bij hen wordt meestal een elastisch bandje van siliconenrubber gebruikt. Tevens is het mogelijk om een donor facia lata te gebruiken, deze donormethode wordt onder andere in het AMC Amsterdam uitgevoerd. In ca. 15-20% van de operaties zal een extra operatie noodzakelijk zijn omdat het resultaat niet afdoende is. De duurzaamheid van de operaties varieert enorm, in sommige gevallen is een herhaling noodzakelijk binnen zes maanden, maar het resultaat kan ook jarenlang afdoende zijn.

Verschillende ophangmaterialen:

  • Pees bovenbeen. Voordeel: lichaamseigen/donor materiaal, goede resultaten ook op lange termijn. Nadeel: extra wond bovenbeen.
  • Siliconen bandje. Voordeel: Doorknippen bandje maakt operatie volledig ongedaan. Nadeel: Veel recidieven, oogleden gaan weer hangen.
  • Stripje zelfoplossend gaas (nieuwe methode in Rotterdam uitgevoerd). Voordeel: minder recidieven; wanneer dit gaas oplost blijft er een strengetje bindweefsel achter.

Vier dagen na de operatie

Er is ook een nieuwere methode waarbij er minder incisies gebruikt worden dan in de tekening aangegeven. Zie hiervoor het artikel van Yip (2003).

Bronnen: Gesprekken in oogziekenhuis Rotterdam, AMC Amsterdam en documentatie oogziekenhuis Rotterdam, en Professor Richard Collin.

 

Epicanthus Inversus

Bron foto’s: Blepharophimosis-ptosis-epicanthus Inversus Syndrome (BPES): Clinical Manifestation and Treatment. Allen, Calliope E. MD; Rubin, Peter A. D. MD International Ophthalmology Clinics Issue: Volume 48(2), Spring 2008, pp 15-23

Comments are closed.